Legislatie Spyder/Ryker

SPYDER/RYKER

 

Generalitati

 

Aparitia acestui segment de “power-trike” si raspandirea lui in intreaga lume, inclusiv la noi in tara, a fost problematic din punct de vedere legislativ la inceput, inclusiv la nivelul autoritatilor competente in domeniu. In cele din urma, aspectele legislative au fost lamurite si in prezent sunt clare.


Ce tip de permis este necesar conducerii unui Spyder/Ryker pe drumurile publice?

 

Cu toate ca la momentul aparitiei modelului Spyder, in Romania (si nu numai) exista o controversa legislativa care a dus pana la considerarea valabila pentru condus a permisului categorie B1 - de la 16 ani!! modificarile ulterioare au consacrat si stabilit ca singura categorie de permis pentru condus Spyder si Ryker este B.

 

Potrivit Sectiunii 4, CAP. I pet. 2 lit. e) din Ordinul nr. 211/2003 pentru aprobarea Reglementarilor privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, cu modificarile si completarile ulterioare, prin vehiculele din categoria L5e fac parte vehiculele mototricicluri.


Prin urmare, potrivit art. 241 lit. g) si Anexei 1 lit. d) din Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, vehiculele din categoria L5e pot fi conduse cu permis de conducere valabil pentru:
- categoriile A l, A2 sau A daca mototriciclul are puterea maxima de 15 kw;
- categoria B, daca mototriciclul are puterea de peste 15 kw, numai daca detinatorul permisului a implinit varsta de 21 de ani.
Concluzia: modelele Spyder/Ryker se pot conduce cu permis categoria B, la peste 21 ani.

 

Tipuri de omologari si explicatii referitoare la acestea

 

“1.5. Categoria L5e - Mototricicluri, respectiv vehicule prevăzute cu trei roţi simetrice şi echipate cu un motor cu ardere interna cu cilindreea mai mare de 50 cmc şi/sau a căror viteza maximă prin construcţie depăşeşte 45 km/h.” (OMLPTL 211/2003)

 

Permis de conducere categorie B, daca utilizatorul a implinit 21 ani, cu inmatriculare la Politie.