Scroll to top

Stiri Recente

Side-by-side-ul UForce 600 este o noua aditie in familia de vehicule...

Gama de motociclete Indian 2021 include noile modele Indian Vintage Dark Horse si...

Ce ambreiaj are UTV-ul tau?


Exista un aspect mecanic rareori discutat – ambreiajul. Indiferent daca ambreiajul este umed sau uscat, care sunt avantajele unuia comparativ cu celalalt? De exemplu, la producatorul de UTV-uri si ATV-uri CF Moto, in categoria UTV-urilor sportive, modelul ZForce 800cc vine echipat cu un ambreiaj umed, in timp ce ZForce 500cc si modelul 1000cc folosesc un ambreiaj uscat. Iata, pe scurt, un rezumat al diferentelor majore care le disting:

Ambreiajul umed la CF Moto ZForce 800cc

Principiul de baza al acestui tip de ambreiaj se refera la termenul „umed” deoarece se scalda in uleiul de motor. Unul din beneficiile sale consta in faptul ca uleiul faciliteaza o racire sporita si, in consecinta, permite o utilizare mai agresiva a vehiculului off road 4x4. Datorita lubrifierii permanente, este usor de utilizat si se bucura de o durata mai lunga de serviciu. Functionarea sa este, de asemenea, mai silentioasa, deoarece componentele sale sunt in lubrifiere constanta. Cu toate acestea, deoarece componentele acestui ambreiaj se scufunda in uleiul de motor, particulele si reziduurile ar putea afecta functionarea acestuia. Pe de alta parte, filtrul joaca un rol vital in acest caz si aparea obligativitatea unei mentenante riguroase.  

 

 

Functionare

Ambreiajul umed este conectat direct la motor si este activat printr-un tambur si saboti de adeziune aproape precum franele unui automobil, cu deosebirea ca forta centrifuga se aplica acestora din urma in locul pistoanelor de la automobile. In acest caz, frecarea joaca un rol important in functionarea corecta a ambreiajului. (Trebuie remarcat faptul ca centura ramane intotdeauna angajata in scripeti spre deosebire de ambreiajul uscat.)

 

Pentru a ilustra acest principiu, placile de frecare si tamburul sunt separate atunci cand motorul este in miscare in ralanti. In acest fel, quad-ul poate ramane stationar, cu un motor care functioneaza fara miscare. Atunci cand turatia motorului creste prin impingerea gazelor, forta centrifuga creeaza o miscare si sabotii se sprijina pe suprafata interioara a tamburului. Tranzitia intre miscarea placilor catre tambur pentru a determina o miscare de rotatie este un exemplu de frecare dinamica, iar cand placile sunt sustinute pe tambur, avem de-a face cu frecare statica.

 

 

 

In situatia ilustrata mai sus, uleiul de motor joac un rol esential. Uleiurile cu proprietati de frecare incorecte pot provoca o senzatie de ambreiaj neregulat. Uleiul contribuie in egala masura la forta de sustinere sau frecarea statica a placilor de pe peretii interiori ai tamburului. Uleiurile nepotrivite pot, din pacate, sa determine alunecarea placilor in unele conditii. Asadar, aceasta situatie poate conduce la o pierdere de putere sau aderenta zero. Se recomanda insistent sa se studieze informatiile din manualul de utilizator pentru a folosi uleiului indicat de catre producator. In concluzie, cheia este sa recurgeti la utilizarea unui lubrifiant cu formula speciala pentru ambreiaje umede. Acestea dispun de proprietatile adecvate pentru a favoriza o buna functionare a ambreiajului, protejand simultan impotriva uzurii pentru o longevitate mai buna.

 

Ambreiaj uscat: CF Moto ZForce 500cc si 1000cc

Modelele de UTV-uri ZForce 550 EX (cunoscut si ca Z5) si ZForce 1000 dispun fiecare de ambreiaj uscat.

Dupa cum sugereaza si numele, ambreiajul uscat nu se scalda in lichid. Acest lucru contribuie la o putere mai mare. Uleiul de motor, in mod evident, va ramane fara diverse particule de murdarie, deoarece nu va fi contaminat cu reziduuri pe care le poate crea ambreiajul. Deoarece in cazul de fata uzura este mai rapida, se impune luarea unor masuri periodice de intretinere, alaturi de curatarea scripetilor.

 

 

Functionare

Un ambreiaj uscat este atasat direct la arborele cotit al motorului.

Avantajele ambreiajului uscat consta in urmatoarele: aveti o posibilitate aproape nelimitată de ajustari si un raspuns excelent la accelerație. Cand tensiunea nu este constanta pe centura, se poate crea un „loc plat", motiv pentru declansarea unei vibratii si o deteriorare prematura.

 

 

Indiferent daca UTV-ul sau ATV-ul dvs. este echipat cu ambreiaj umed sau uscat, secretul consta in mentenanta riguroasa. Consultati ori de cate ori este necesar manualul de utilizare sau solicitati ajutorul dealerul-ului pentru a beneficia de o durata optima de viata a ambreiajului montat pe modelul 4x4 off road pe care il detineti! Astfel, drumetiile pe drumuri off road vor fi mai placute si lipsite de probleme nedorite.

 

 

Tag-uri

cf moto, utv, zforce 800 ex eps,