Scroll to top

Stiri Recente

Side-by-side-ul UForce 600 este o noua aditie in familia de vehicule...

Gama de motociclete Indian 2021 include noile modele Indian Vintage Dark Horse si...

Mr. Snowcross, inventatorul suspensiei Lynx PPS


La sfarsitul lunii august, Mr. Snowcross cum a fost supranumit inventatorul suspensiei Lynx PPS pe numele sau real Pauli Piippola, s-a retras din cariera.

 

 

„Paukka” are in palmares participari in campionatele mondiale motocross, iar ca rider snocross a debutat la inceputul anilor 1980. Fara indoiala, a adus o contributie insemnata in departamentul Lynx R&D. Impactul sau asupra istoriei snowmobiling-ului nu poate fi contestat, iar mostenirea sa va continua sub forma ADN-ului sportiv Lynx.

 

 

Se poate spune ca in 1983 a inceput o adevarata revolutie pe circuitele de curse cu snowmobile din tarile scandinave. Lynx GLS 3300 este snowmobilul care a a adus rangul de campion. Daca sunteti interesati sa aflati mai multe despre primele snowmobile sport Lynx va recomandam sa vizionati filmul „Heroes of Lynx”.

De la introducerea sa in industrie (2006), suspensia PPS a cunoscut mai multe variante, fiind imbunatatita an de an si se regaseste pe fiecare model de snowmobil BRP Lynx. Diferenta dintre noile snowmobile BRP Lynx si cele Ski-Doo este data de mici aspecte privind platforma. Primele utilizeaza suspensia PPS dezvoltata pentru conditii din cele mai dure, spre deosebire de sistemul traditional de suspensii care doteaza modelele Ski-Doo.

De aici se naste si intrebarea: ce ar fi daca BRP aduce Lynx in America de Nord cu obiectivul curselor cross country, lasand Ski-Doo sa concureze la snocross? Cert este ca cele doua branduri ale producatorului canadian acopera ambele discipline, indiferent de care forma de curse sunt preferate de pasionatii sporturilor de iarna si in speta, de sportul cu snowmobile. Realitatea se contureaza in Finlanda. Produsele lansate de brandul cu fabrica in Rovaniemi sunt construite sa fie mai puternice si au un design unic, rezultat al scheletului majoritatatii modelelor, daca e sa le comparam cu modelele Ski-Doo.

Suspensia spate PPS reprezinta o solutie care ofera caracteristicile unice de manevrabilitate pentru care modelele Lynx au ajuns atat de celebre in intreaga lume, nu doar in Scandinavia.

PPS² este o versiune de suspensie mai usoara si mai silentioasa si reprezinta standardul pentru control si confort pentru noua generatie de snowmobile Lynx 2019. Asadar, se regaseste pe modelele: Rave RE, Rave RS, XTRIM RE, XTRIM SC, XTRIM, Adventure LX, Boondocker RE 850 E-TEC si Xtrim RE 850 E-TEC.

Xtrim RE

Xtrim RE

 

O noutate pentru sezonul de snowmobile Lynx 2019 o reprezinta si suspensia EasyRide cu rol in imbunatatirea tractiunii la rularea pe zapada adanca precum si in sporirea confortului pilotului. Structura suspensiei a fost simplificata si este cu 10 kg mai usoara fata de cea prezenta pe modelele predecesoare. Cofiguratia bratului spate previne acumularea zapezii. Si in cazul modelului Lynx Commander 2019, considerat „regele” snowmobilelor dotate cu senile de latime crescuta (wide-tracked), suspensia EasyRide ii va duce pe piloti la „urmatorul nivel”, modelul convertindu-se intr-un maestru al traseelor cu zapada adanca si un temerar care isi face drum prin troienele albe cu silentiozitate depasind orice obstacol i-ar sta in cale. Mai precis, datorita dimensiunilor ridicate ale senilei, riderii vor putea sa se aventureze pe trasee neumblate cu zapada afanata fara a-si face griji legate de impotmolire.

Pe de alta parte, sisteleme de suspensii spate PPS²-DS-3700 si -3900 din componenta modelelor BoonDocker RE combina cerintele calatoriilor pe trasee cu zapada si capacitatea snowmobilului de sfida provocarea portiunilor cu zapada adanca. Impreuna cu senilele optimizate si amortizoarele KYB Kashima asigura un plus de control la aterizarea dupa sarituri largi in conditii optime de manevrabilitate.

In concluzie, putem considera ca snowmobilele Lynx si Ski-Doo sunt cele mai performante de pe piata la ora actuala. Totodata, nu trebuie uitata contributia imensa pe care Pauli „Paukka” Piippola a avut-o in domeniu o data cu inventarea suspensiei care ii poarta numele.

 

 

Tag-uri

snowmobile, snowmobile lynx, brp, ski doo,