Scroll to top

Stiri Recente

Side-by-side-ul UForce 600 este o noua aditie in familia de vehicule...

Gama de motociclete Indian 2021 include noile modele Indian Vintage Dark Horse si...

BMW dezvolta o casca care va folosi vibratii pentru a comunica cu riderul


Se pare ca tehnologia folosita pentru accesoriile pentru ATV si motociclete va face un salt important. BMW are in plan dezvoltarea unei casti care foloseste simtul tactil pentru orientare si transmiterea informatiei, mai degraba decat simturile vizual si auditiv care sunt implicate, de obicei, in acest proces.

Acum cativa ani, simtul tactil nu era foarte folosit in acest gen de aplicatii dar, datorita telefoanelor mobile inteligente, in ziua de azi aproape toti stim despre ce este vorba. Cel mai la indemana exemplu il reprezinta vibratiile pe care telefoanele le folosesc pentru a oferi feedback prin intermediul touchscreen-ului.

Noua casca pe care BMW vrea s-o patenteze implica un sistem in care o serie de senzori tactili sunt dispusi in captuseala castii, inconjurand capul riderului. Fiecare seznzor va vibra sau va aplica presiune in zone diferite ale capului.

Navigarea prin satelit va beneficia cel mai mult de aceasta tehnologie. In loc sa priveasca in jos la un ecran sau sa se chinuie sa asculte indicatiile, riderul va simti o vibratie intr-o anumita parte a fruntii, pentru a afla in ce directie sa vireze. Vibratiile ar urma sa fie tot mai dese pe masura ce virajul se apropie.

BMW a prezentat in acest an o casca cu display, pe care noua functionalitate ce implica simtul tactil s-ar putea integra de minune. Casca ar putea semnaliza si alte tipuri de evenimente; de exemplu, o vibratie in spatele capului, fie in dreapta, fie in stanga, v-ar putea avertiza despre prezenta unui alt vehicul pe care nu il puteti vedea.

Desigur, va mai trece ceva timp pana vom putea cumpara acest tip de casca, insa, cu siguranta, va fi asteptata cu interes de multi dintre noi.